Psylliumfrön är små frön med oerhört högt fiberinnehåll, vilket är positivt för både mage och tarmar. Det lilla fröet har neutral smak och kan användas både i bakning och i hemmagjorda müsliblandningar. Dessutom har det visat sig att psylliumfrön har positiv inverkan på kolesterolvärdet.

  • Vad är psylliumfrö?
  • Nyttiga egenskaper
  • Användning

Vad är psylliumfrö?

Psylliumfrön, eller loppfrön som det ibland också kallas, finns i två varianter, nämligen ljusa och mörka. Fröna kommer från en ettårig växt ur grobladssläktet (Plantago). Växten trivs i torra klimat och odlas främst i Pakistan, Indien, Ryssland samt i Medelhavsområdet. Namnet loppfrö kommer av att fröna är små och svarta och att de har en åtdragande förmåga.

Psylliumfrön är till största delen fiber, hela 85 % av fröet består av vattenlösliga gelbildande kostfiber. Tack vare det höga fiberinnehållet kan psylliumfrön vara positiva för vår hälsa, något du kan läsa mer om längre ner i artikeln. Rekommendationen är att äta 25-30 g fiber per dag och psylliumfrön är, som du säkert förstått, en utmärkt källa till just fiber. Eftersom psylliumfrön inte har någon direkt smak är de mycket användbara och lätta att blanda i olika bakverk och maträtter. Du får fler tips på hur du kan använda psylliumfrön nedan.

Psylliumfröets nyttiga egenskaper

Kostfiber är mycket viktiga för vår tarmhälsa då de hjälper till att hålla peristaltiken i tarmarna (tarmrörelser) igång. Våra kroppar kan inte bryta ner fiber eller utvinna någon energi från dem, men trots det är de nödvändiga för vårt välmående. Fiber fungerar nämligen som föda åt de goda bakterier som huserar i vårt tarmsystem.

Har man problem med förstoppning är psylliumfrön utmärkta att använda, just eftersom de innehåller mycket fiber som ökar tarmarnas aktivitet. I magen absorberar fiber vätska vilket gör att de bildar en gelliknande massa och det är just detta som hjälper till att öka tarmaktiviteten. Det är dock viktigt att dricka mycket vatten, annars finns risken att fiberna får motsatt effekt och förvärrar förstoppningen.

Kostfiber har visat sig ha mycket positiva effekter på kolesterolvärdet. När vi äter fett frisätts galla som hjälper till att bryta ner fettet från kosten. I gallan finns så kallade gallsalter som har en viktig roll i nedbrytningen av fett. Kostfiber har en förmåga att binda upp gallsalterna och transportera ut dem ur kroppen. Gallsalterna tillverkas av kolesterol och eftersom mer gallsalter transporteras ut ur kroppen när vi äter fiber, kommer tillverkningen av nya gallsalter att öka. Detta medför att mer kolesterol används i kroppen och detta leder i sin tur till sänkta kolesterolvärden.

Eftersom kroppen inte kan bryta ner fiber tar det längre tid för magen att bryta ner fiberrik mat. Detta resulterar i att magsäcken töms långsammare och du upplever det som att du är mätt längre. Den långsamma nedbrytningen medför även att blodsockret höjs långsamt. Detta innebär att ett högt fiberinnehåll kan sänka en måltids GI-värde. Detta är speciellt lämpligt för dig som vill gå ner i vikt då den långsamma blodsockerhöjningen gör att risken för sötsug minskar och du kan lättare hålla dig till din diet.

Användning

Det vanligaste är att använda psylliumfrönas skal, vilka har ett beigeaktigt och halvt genomskinligt utseende. Hela psylliumfrön finns att få tag på, men är alltså inte lika vanliga. Psylliumfrön är även det som ingår i produkten fiberhusk, en produkt som är mycket användbar vid glutenfri bakning. Gluten är nämligen det som binder samman en deg och när gluten utesluts kan degen lätt bli smulig och svår att få att hålla samman. Fiberhusk (malda psylliumfröskal) passar utmärkt för att ersätta gluten då det har en förmåga att binda samman degen och göra den saftig. Fröna är även perfekta att blanda i en god och nyttig müsli tillsammans med andra fröer och nötter. Dessutom kan du använda dem som topping på smoothies, gröt eller yoghurt.