Trefasproteinet innehåller vassleprotein, äggprotein och kasein som tillsammans bidrar till en så kallad time-release-effekt. Med detta menas att man får en jämn och stabil proteintillförsel under flera timmar tack vare de olika proteinernas upptagningshastigeter. Detta kan vara gynnsamt för dig som tränar och går på diet eller så kan du använda det som ett smidigt och mättande mellanmål – läs mer här nedan om hur det fungerar och vilka fördelar som finns!

  • Vad är trefasprotein?
  • Fördelar och hur det används

Vad är trefasprotein?

Trefasprotein är ett proteintillskott där man tagit tillvara på tre olika proteiners egenskaper. Dessa proteiner är vassleprotein, äggprotein och kasein som alla har olika upptagningshastigheter. På så vis kompletterar de varandra och bidrar till både en snabb och långvarig proteintillförsel.

  1. Vassleprotein framställs ur mjölk och kan tas upp snabbt av kroppen vilket bidra till att aminosyranivåerna i blodet höjs fort. Vassleproteinet har dessutom en komplett aminsyraprofil som ger vasslen ett högt biologiskt värde. Lättare sagt innehåller vassleproteinet bra och balanserade halter av de olika essentiella aminosyrorna som kroppen inte kan producera själv, och som vi därför måste se till att få i oss via kosten.
  2. Äggprotein beskrivs ofta som ett medelsnabbt protein. Detta protein framställs ur äggets vita och har på så vis ett naturligt lågt innehåll av kolhydrater och fett. Dessutom har även äggproteinet ett högt biologiskt värde. Därför används äggproteinet ofta av personer som går på en energireducerad kost för att få i sig gott om protein samtidigt som de håller nere på de energigivande kolhydraterna och fetterna.
  3. Kasein i sin tur är det långsamma proteinet i denna proteinmix. Att det är långsamt beror på att det har förmågan att klumpa ihop sig i magen när det kommer i kontakt med magsaften. Detta gör det bland annat svårare för de spjälkande och nedbrytande enzymerna att komma åt och klippa upp proteinets bindningar. Det långsamma upptaget bidrar till en fördröjd men jämn frisättning av aminosyror i blodet, vilket gör det till ett perfekt dietprotein. Kasein kan dock med fördel även användas som en mellanmålsshake då kaseinet har en mer trögflytande konsistens som de allra flesta tycker ger en mycket bra mättnadskänsla.

Fördelar och hur det används

Med ett trefasprotein får du tre högvärdiga proteiners egenskaper i ett och samma protein, och ett av de mest betydelsefulla resultaten av detta är den jämna och stabila tillförseln av protein och aminosyror till kroppen. I kroppen ingår protein i alla våra vävnadsceller och enzymer, hormoner och flertalet viktiga delar i vårt immunförsvar byggs upp med hjälp av protein. Våra muskler består också av en stor del protein, och därför är det många som tränar hårt som använder sig av ett proteintillskott innan och efter träning för att bidra till muskeltillväxten. Med andra ord är protein av stor betydelse för de allra flesta kroppsliga funktionerna.

Eftersom att trefasproteinet bidrar till en jämn tillförsel av protein används det ofta som ett mellanmåls- eller kvällsprotein av fysiskt aktiva personer eller av de som går på diet. Detta för att musklerna inte ska få slut på byggmaterial under dagens eller nattens gång, och på så vis kan ett trefasprotein alltså hjälpa till att hämma muskelnedbrytning.

Användning

Hampaprotein kan användas på många olika sätt. Proteinpulvret kan enkelt blandas i smoothies eller juicer eller strös över frukostyoghurten eller gröten. Det kan också tillsättas i smeten när du lagar pannkakor eller bröd för lite extra protein och en spännande grön färg.

Hampaprotein kan användas av såväl gluten- som laktosintoleranta och vill du inte blanda pulvret i maten kan du enkelt blanda det med vatten för att lätt skapa en proteindrink. Perfekt att ta som ett proteinrikt mellanmål eller efter träningen.