Hampaprotein är ett helt naturligt och vegetabiliskt protein som framställs från hampafrön. Proteinet är fullvärdigt och innehåller alla essentiella aminosyror som människan behöver. Hampaproteinet passar dig som är vegetarian, vegan, laktosintolerant och glutenintolerant. Här kan du läsa mer om spännande användningsområden för hampaproteinet.

  • Vad är hampaprotein?
  • Hur kan jag använda hampaprotein?

Vad är hampaprotein?

Att hampa skulle vara hälsosamt kanske är svårt att tro, men faktum är att hampaprotein innehåller en lång rad nyttiga ämnen och det är faktiskt en av de mest naturliga proteinkällorna som finns.

Hampaprotein sägs ha använts i flera tusen år. Proteinet utvinns ur hampafrön och är helt vegetabiliskt vilket gör att det passar vegetarianer och även veganer. Trots att proteinet är vegetabiliskt innehåller det alla essentiella aminosyror och är med andra ord ett fullvärdigt protein.

Hampaproteinet har en proteinhalt på ungefär 50 %. Förutom aminosyror innehåller proteinpulvret även vitaminer, mineraler samt fettsyrorna omega-3 och -6. Idag odlas hampa ofta ekologiskt vilket innebär att proteinpulvren då är helt fria från bekämpningsmedel och andra kemiska ämnen.

Hur kan jag använda hampaprotein?

Det finns otroligt många alger i världens hav och sjöar och vissa av dem har fått extra stor uppmärksamhet tack vare sitt imponerande näringsinnehåll.

Spirulina är en blågrön mikroalg som lever i sötvatten. Denna alg har funnits på jorden i flera miljarder år. Spirulinaalgen innehåller rikligt med näringsämnen och speciellt höga halter finns det av protein, järn, kalcium, magnesium och zink samt vitaminerna B, C och E. Faktum är att denna alg innehåller mer än 100 olika näringsämnen och algens mjuka cellväggar gör att våra kroppar lätt kan bryta ner den och ta till vara på näringen.

Chlorella lever precis som spirulina i sötvatten och är grön till färgen. Chlorella är grekiska för liten grön och det är ett mycket passande namn. Chlorellaalgen är nämligen den växt som innehåller allra mest klorofyll av alla de växter man känner till. Förutom otroliga mängder klorofyll innehåller chlorella även B-vitaminer, C-vitamin och E-vitamin tillsammans med en lång rad mineraler och fleromättade fettsyror. Chlorella är särskilt rik på vitamin B12 och rekommenderas ofta till vegetarianer eftersom B12 annars bara finns i animaliska produkter. Det är dock oklart om vi kan ta upp chlorellans B12 i samma utsträckning som från kött men i nuläget är chlorella den bästa vegetabiliska källan till detta vitamin.

Knöltång är en typ av brunalg som lever på djupare vatten än de gröna algerna. Knöltången finns rikligt i de Nordiska haven och ofta plockas denna alg i Isländska vatten. Precis som spirulina och chlorella är knöltången mycket näringsrik och innehåller vitaminer, mineraler, spårämnen och fleromättade fettsyror. Knöltången är bland annat rik på jod.

Användning

Hampaprotein kan användas på många olika sätt. Proteinpulvret kan enkelt blandas i smoothies eller juicer eller strös över frukostyoghurten eller gröten. Det kan också tillsättas i smeten när du lagar pannkakor eller bröd för lite extra protein och en spännande grön färg.

Hampaprotein kan användas av såväl gluten- som laktosintoleranta och vill du inte blanda pulvret i maten kan du enkelt blanda det med vatten för att lätt skapa en proteindrink. Perfekt att ta som ett proteinrikt mellanmål eller efter träningen.