Äggprotein tillverkas som namnet antyder från ägg. Proteinpulvret utvinns från äggvitan och har lågt innehåll av fett och kolhydrater. Äggprotein tas upp medelsnabbt av kroppen och passar personer som inte tål laktos eller mjölkprotein. Här kan du läsa mer om äggprotein och i vilka former du kan köpa det.

  • Vad är äggprotein?
  • Hur kan jag använda äggprotein?

Vad är äggprotein?

Äggprotein är precis som det låter protein från ägg. Att ägg är proteinrikt vet de flesta. Förr kallades protein till och med för äggviteämne. Ägg har länge varit en viktig källa till protein och många äter ägg dagligen. Kokt ägg är för många en klassiker på frukostbordet.

Ett ägg innehåller alla essentiella aminosyror tillsammans med en lång rad vitaminer och mineraler. Ägg innehåller även kolhydrater och fett, om än i små mängder, men det har länge diskuterats huruvida ägg kan orsaka förhöjda kolesterolvärden. Äggets kolesterol finns i äggulan och denna separeras från äggvitan vid framställning av äggproteinpulver, vilket innebär att proteinpulvret är fritt från kolesterol. Detta kan vara tryggt att känna till.

Äggprotein tas upp relativt snabbt i kroppen och baserat på upptag brukar det placeras mellan vassle och kasein. Äggprotein är naturligt fritt från laktos vilket gör att det passar laktosintoleranta och mjölkproteinallergiker. Ofta innehåller äggproteinpulver alla vitaminer och mineraler som finns i ett vanligt ägg.

Hur kan jag använda äggprotein?

Äggprotein finns som proteintillskott och säljs oftast i form av rent äggprotein som då kallas äggproteinisolat, eller i kombination med vassle och kasein i form av trefasprotein. Äggproteinisolat innehåller isolerat äggprotein i hög koncentration och har ett mycket lågt innehåll av kolhydrater och fett.

Trefasprotein innehåller vassle som tas upp snabbt i kroppen, äggprotein som har ett medelsnabbt upptag och kasein som har långsamt upptag. Detta protein kan användas vid diet, när det är lång tid mellan måltider eller att ta innan man går och lägger sig.

Ibland kan man även stöta på så kallat heläggspulver. Detta består av hela ägget, inklusive gulan, och innehåller mer fett än andra äggproteinpulver.

Användning

Hampaprotein kan användas på många olika sätt. Proteinpulvret kan enkelt blandas i smoothies eller juicer eller strös över frukostyoghurten eller gröten. Det kan också tillsättas i smeten när du lagar pannkakor eller bröd för lite extra protein och en spännande grön färg.

Hampaprotein kan användas av såväl gluten- som laktosintoleranta och vill du inte blanda pulvret i maten kan du enkelt blanda det med vatten för att lätt skapa en proteindrink. Perfekt att ta som ett proteinrikt mellanmål eller efter träningen.