Magnesium är ett mineral som är involverat i väldigt många processer i kroppen, och behövs bland annat för omsättningen av kalcium. Det är även ett ämne som hjälper musklerna att slappna av.

  • Vad gör magnesium i kroppen?
  • Magnesium i tillskott
  • Var hittar jag magnesium naturligt?

Vad gör magnesium i kroppen?

Magnesium är viktigt för hundratals enzymers funktion. Enzymer är proteiner som bidrar till olika processer i kroppen, genom att exempelvis påskynda kemiska reaktioner som annars skulle ta alldeles för lång tid. Men magnesium har många andra funktioner i kroppen och är bland annat viktigt för energitransport och genreglering. Mineralet har även uppmärksammats för sin roll i nervsignaleringen, och är ett av de ämnen som är med och hjälper musklerna att slappna av.

Det rekommenderade dagliga intaget av magnesium är 280 mg för kvinnor och flickor över 14 år medan det för män och pojkar över 14 år ligger på 350 mg. Brist av magnesium är mycket ovanligt men kan uppstå vid strikta dieter och vid vissa sjukdomar. Men om man går på en mycket energisnål diet kan det vara bra att tänka på att man får i sig tillräckligt mycket av mineralet.

Magnesium i tillskott

Magnesium är numera vanligt förekommande i tillskott där det kombineras med kalcium. Detta på grund av deras motsatta effekter på musklerna, där magnesium bidrar vid muskelavslappning och kalcium hjälper till vid kontraktion. Vidare finns magnesium i enskilda tillskott, och många som tränar mycket tycker att magnesium kan hjälpa till att minska deras besvär med smärtsamma kramper.

När det kommer till magnesiumtillskott kan det vara bra att hålla utkik efter produkter som innehåller magnesium i de bundna formerna magnesiumcitrat, magnesiumaspartat eller magnesiumglukonat. Dessa typer av magnesium är lättare för kroppen att ta upp. Försök däremot att undvika magnesiumoxid, som är mycket svårt för kroppen att ta upp. Tänk även på att tillskott som exempelvis innehåller 400 mg magnesium bundet till aspartat (magnesiumaspartat), faktiskt inte innehåller 400 mg magnesium. Aspartatet i produkten väger också en del och tar därför upp en del av vikten i produkten. Det faktiska innehåller framgår på produkter som anger den elementära mängden, den mängd som enbart är magnesium.

ZMA är ett populärt tillskott som är inriktat för de som tränar mycket, där magnesium också ingår tillsammans med zink och vitamin B6 (pyridoxin). Det är ett tillskott som är menat att användas innan natten, och många som har provat ZMA har upplevt en bra effekt på deras djupsömn.

Biverkningar:
Normalt intag av magnesium ger inga biverkningar. Dock är det bra att tänka på att inta magnesium samtidigt som kalcium då dessa mineraler konkurrerar med varandra.

Var finns magnesium naturligt?

Mest magnesium finns det i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter, kött samt fisk och skaldjur. I Sverige får vi även i oss viss mängd magnesium via dricksvattnet.