Under 1800- och 1900-talet var struma, förstorad sköldkörtel, en vanlig sjukdom i Sverige. Denna sjukdom är idag inte alls vanlig, tack vare att man började berika vårt bordssalt med jod.

  • Vad är jod och var finns det?
  • Jod i tillskott

Vad är jod och var finns det?

Jod är ett mineral som naturligt förekommer i berggrunden och därför kan jodhalten variera kraftigt mellan olika geografiska områden. Sverige är ett land där jodhalten är relativt låg och därför är de flesta bordssalterna berikade med jod. Jod är viktigt i kroppen då det ingår i hormonerna som bildas i sköldkörteln. Dessa hormoner är med och deltar i kroppens energiomsättning. Ett för litet intag kan därför leda till underproduktion av dessa hormoner, vilket gör att energiomsättningen saktas ner väsentligt. Jod är också av betydelse för utvecklingen av fostret under graviditet, och därför rekommenderas extra intag av mineralet för gravida.

För jod är det rekommenderade dagliga intaget 150 mikrogram, och idag får de flesta i Sverige i sig tillräckliga mängder av mineralet tack vare det jod-berikade saltet som vi har. Detta berikade salt är även vår största källa till jod. Men det finns också i viss mån i fisk, skaldjur och ägg. Därför kan den som lever på en mycket energisnål diet, utesluter animalier eller som inte äter bordssalt med jod löpa större risk för låga nivåer av jod, och dessa personer behöver få i sig jod från andra källor.

Jod i tillskott

Jod finns i de flesta multivitaminerna för dig som vill vara säker på att du äter tillräckligt mycket jod. Det finns numera även i olika algtillskott, eftersom att alger naturligt innehåller jod. För den som behöver ett extra intag finns det också enskilda tillskott med jod.

Biverkningar:
Enbart mycket stora doser på över 1000 mcg per dag kan leda till biverkningar med störningar i produktionen av hormoner.