MCT-fett är en sällsynt fettyp som har blivit mycket populär att använda vid viktminskning eller under LCHF-diet. Det beror bland annat på att det tas upp snabbt i våra celler, vilket gör att det inte lagras i kroppen på samma sätt som många andra fettsyror. I den här artikeln kan du lära dig mer om hur MCT-fett fungerar och vad det används till!

  • Vad är MCT-fett
  • Vad används MCT-fett till?

Vad är MCT-fett?

MCT är en förkortning för Medium Chain Triglycerides som betyder medellånga fettsyror på svenska. Denna typ av fetter har flertalet fördelar gentemot exempelvis de långa fettsyrorna, och kan vara ett bra hjälpmedel i viktminskningssammanhang. MCT-fett är tyvärr inte lika vanligt förekommande i vår diet som andra fettsyror i och med att de främst finns i kokos- och palmkärnolja, men faktum är att dessa två oljor kan vara en riktigt bra investering. Här nedan ska vi förklara hur och varför.

Vad används MCT-fett till?

MCT-fettet har en mycket gynnsam struktur, och är kortare än de långa fettsyrorna som är mycket vanligt förekommande i vår kost. Dess längd gör att de tas upp lättare av kroppen och våra celler, där de kan omvandlas till energi. Det gör även att de inte lagras som kroppsfett i samma utsträckning som många andra fetter gör.

Förutom det främjar MCT-fetterna även ketonproduktionen i kroppen. Normalt bildas ketoner när vi går på en mycket kolhydrats- eller energisnål diet, och främjar kroppens fettförbrännande processer som behövs för att få tillgång till den energi som kroppen behöver i brist på kolhydrater. Dessutom bidrar MCT-fetter även till en minskad hungerkänsla.

MCT-fett används ofta vid viktminskning tack vare dess inverkan på fettlagringen och ketonproduktionen, men många använder det även vid träning då det bidrar med snabb och bra energi. På så vis hjälper MCT-fett även till att förbättra uthålligheten.

Två av våra favoritsätt att använda MCT-fett på är att ha det på smörgåsen istället för vanligt smör eller genom att använda en klick i smoothien för en extra krämig konsistens. MCT-fett kan dock användas på många sätt, exempelvis vid matlagning, eftersom att det är värmestabilt, bara din fantasi sätter gränser!