Blåbärspulver har alla fördelar som färska blåbär har, plus att de har fördelen att det är ett pulver. Blåbär är fulla av nyttiga ämnen såsom antioxidanter, och vi har ju turen att finna färska och goda blåbär i våra svenska björnskogar! Till skillnad mot andra länders blåbär har både köttet och skalet på de svenska bären en genomgående mörkblå färg. Det betyder att bäret har massa nyttigheter både i skalet och köttet, till skillnad från till exempel de amerikanska blåbären, då de enbart är blå i själva skalet och är därför inte alls lika nyttiga som våra svenska bär.

Vitaminer och mineraler

I blåbär kan man hitta massor med nyttiga antioxidanter såsom antocyaner och flavonoider, där den blåa färgen kommer från den förstnämnda. Desto mörkare blå nyans och mer tydlig blålila färg som bäret besitter, desto nyttigare och mer innehållsrik av antioxidanter är det. Blåbär innehåller många av de viktiga vitaminerna och mineralerna som våra kroppar behöver. Antioxidanten antocyaniner är även bra för att skydda cellerna i ögat och för att bromsa åldersförändringarna i dessa. Antioxidanten har även antiinflammatoriska effekter och skyddar hela kroppen mot inflammationer men är speciellt bra för ögonens känsliga kärl.

Innehåll i blåbär

  • Antioxidanter
  • Vitamin C, E, B6
  • Kalcium
  • Fosfor
  • Magnesium
  • Kalium
  • Järn

Användningsområden

Blåbärspulver kan man ha i det mesta för att öka näringen och för att få ta del av alla nyttiga egenskaper som finns i pulvret. Man kan till exempelvis ha det smeten när man gör bakverk eller bröd. Man kan även hälla ner lite i pannkakssmeten för att  få färg på pannkakorna och även fylla dem med nyttigheter. Ät sedan pannkakorna med färska bär så får du en riktig vitamin-boost. Att blanda ner blåbärspulver i smoothies är en bra idé, då du kan få ta del av blåbärens alla vitaminer och mineraler och framförallt de viktiga antioxidanterna som dessa besitter. Det är även gott och enkelt att strö det över yoghurten eller blanda ner i grädden till blåbärspajen.

Blåbärspulver består av torkade blåbär som har blivit malda. Att mala torkade blåbär gör att även de små kärnorna som finns i blåbär mals ner. När vi äter färska blåbär passerar dessa genom tarmarna utan att vi tar upp de nyttiga ämnena som finns i dem. Genom att man använder skalet, köttet och kärnorna i pulvret får man med alla nyttiga ämnen som finns i blåbäret. Fördelen med att ha ett pulver hemma istället för färska bär är inte bara att man får med kärnorna utan även att det har lång hållbarhet och går att använda till mycket mer. Många av oss har inte tid att gå ut och plocka tillräckligt mycket blåbär i skogarna heller vilket gör det väldigt praktiskt att kunna köpa det färdigplockat och malet till ett nyttigt pulver.