Bipollen har fått mer och mer uppmärksamhet på hälsokostmarknaden under senare år. De gula små pollenbollarna är fulla med näring i form av protein, vitaminer, mineraler, enzymer och antibakteriella ämnen. Förenklat kan man säga att hela naturens skafferi finns samlat i dessa små gula bollar. Läs vidare för att lära dig mer om bipollenets nyttiga egenskaper och många användningsområden.

  • Vad är bipollen?
  • Användning
  • Viktigt att veta

Vad är Bipollen?

Bipollen är en liten boll av pollen som bin skapar när de samlar in pollen från blommor och växter. Bipollen kallas ibland även för pollen-granulat eller matpollen, men det är alltså olika namn för samma sak. Bina samlar in pollen och bär med sig det hem till bikupan på sina bakben. Att pollenet blir klumpar beror på att det blandas samman med nektar. Bina samlar in mer pollen än vad som går åt och det som blir över kan biodlare samla in och låta torka för att sedan låta det säljas till oss som just bipollen.

Näringsinnehåll

Bipollen är en mycket viktig proteinkälla för bin och innehåller en hög halt aminosyror. Faktum är att bipollen har högre proteinhalt per 100 g än vad nötkött har. Bipollen sägs även innehålla de flesta enzymer och koenzymer som människokroppen behöver.

Förutom protein innehåller bipollen stora mängder vitaminer och mineraler. Bland annat innehåller det rikligt med B-vitaminer samt betakaroten, zink och järn. Betakaroten fungerar som förstadium till vitamin A i kroppen och kroppen kan själv omvandla det till aktivt A-vitamin allt eftersom. Bipollen innehåller även en rad olika antibakteriella ämnen som forskare tror kan vara intressanta för immunsystemet.

Förespråkare för bipollen menar att bipollen kan ha en lång rad andra hälso- och skönhetseffekter. Bland annat påstås det att pollen kan vara positivt för energi och styrka samt att det kan släta ut rynkor och förbättra syreupptagningen. Detta är dock inte vetenskapligt bevisat i dagsläget.

Användning

Bipollen har en söt och lite nötaktig smak och de allra flesta tycker att bipollen smakar väldigt gott. Den goda smaken gör att bipollen passar utmärkt att använda till många olika typer av matlagning. Bipollen kan köpas hos lokala biodlare men även i hälsokostbutiker.

Du kan äta bipollen som det är eller använda det som topping på smoothies, gröt, bröd eller yoghurt. Eller varför inte blanda ner några skedar i din hemmagjorda müsli? Du kan självklart även använda bipollen som strössel på glass och andra desserter. Tänk dock på att alltid introducera nya tillskott sakta, detta gäller även bipollen. Inled med 0,5 – 1 tsk bipollen per dag och öka successivt dosen upp till 0,5 – 1 msk per dag.

Viktigt att veta

Du som är allergisk mot pollen, bistick eller honung bör vara mycket försiktig vid användning av bipollen. De flesta som är allergiska mot pollen kan äta bipollen eftersom allergin inte är kopplad till mat utan luftburna partiklar. Är du allergisk mot bin eller produkter från bin bör du vara mycket försiktig när du provar bipollen. Testa med en mycket liten mängd för att se om du känner av någon reaktion. Får du ingen reaktion kan du stegvis trappa upp intaget. Är du extremt allergisk mot bistick bör du avstå användning eftersom produkten annars kan ge upphov till anafylaktisk chock.

På grund av det höga näringsinnehållet kan kroppen inledningsvis reagera på bipollen och man kan känna symtom som huvudvärk och irritation i mage och tarm. Ibland kan bipollen ha en laxerande verkan. Detta är ytterligare en anledning till att påbörja användningen med halverad dos, varefter man varsamt och stegvis trappar upp dosen.

Barn under 1,5 år bör inte äta bipollen eftersom det, precis som honung, kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i barnets tarmar och producera det extremt farliga giftet botulin.