Aloe vera är en kaktusliknande växt med en mångårig historia som medicinalväxt. Du som vill ta hand om din inre hälsa eller främja hudens naturliga processer, kan prova aloe vera.

  • Aloe verans historia och biologi
  • Hur fungerar aloe vera?
  • Vem kan ha nytta av aloe vera?

Aloe verans historia och biologi

Den gröna aloe veran växer i subtropiska klimat och påminner om kaktusen i sitt utseende, även om dessa inte alls tillhör samma art. Aloe veran saknar stam, och består i princip bara av dess tjocka blad, som växer som i en rosettliknande formation.

Sedan urminnes tider har urinvånarna i Sydamerika där aloe vera växer, använt den för sina välgörande egenskaper som medicinalväxt. Aloe veran finns i flera hundra olika variationer, men det är den som går under namnet Aloe barbadensis som tycks vara unik när det kommer till vårdande ämnen.

Hur fungerar aloe vera?

Aloe verans innehåll har en geléliknande konsistens, som är det man utvinner och använder. Gelén består till stor del av vatten, tillsammans med hundratals aktiva ämnen, mineraler och enzymer. De aktiva ämnena besitter unika egenskaper, som nyttjas i olika sammanhang.

För magens skull dricks aloe vera som juice, främst i förebyggande syfte för näringsupptaget och för magbalansen. Aloe vera innehåller nämligen ett antal olika växthormon och aloin som besitter antiinflammatoriska egenskaper, som antas gynna en stressad tarm. Av denna anledning används aloe vera juice även ofta i samband med detox.

Mot aknebesvär och eksem stryks aloe vera gel direkt på huden. De antiinflammatoriska egenskaperna verkar aktivt även på problemhy. Aloe veran innehåller dessutom sapoiner, ett slags tvålämnen som verkar naturligt rengörande. Det lämpar sig perfekt för en naturlig hudvård där man vill undvika kemiska ämnen som torkar ut huden.

För sårläkning vid skadad hud, exempelvis vid soleksem, lättare brännskador eller ärr, uppskattas ofta ren aloe vera. Gelén har en kylande effekt som kan kännas lindrande för huden, men substanserna i gelén verkar även aktivt för hudens läkningsprocess. Hur kraftig denna verkan är, är inte helt kartlagd, men många undersökningar har gjorts för att testa effekten.

I en undersökning* testade man hur kvinnor som genomgått kejsarsnitt kunde påverkas av aloe veragel när det kom till sårläkande processer. 90 kvinnor deltog i studien, där 45 av dem dagligen fick aloe vera struket på kejsarsnittet som höll på att läka. Man kontrollerade utefter förutbestämda värden hur läkningen hade förbättrats dag ett och fram till dag åtta, och jämförde sedan med kontrollgruppen av de resterande 45 kvinnorna i studien. Det visade sig att kvinnorna som fått aloe vera hade läkt bättre än kontrollgruppen, och störst skillnad såg man direkt efter dag ett.

Vill du prova aloe vera ska du leta efter produkter med Aloe barbadensis, som tros vara den sort med mest positiva egenskaper. Välj också produkter med så hög halt aloe vera som möjligt.

*Referenser: Aloe Vera Gel and Cesarean Wound Healing; A Randomized Controlled Clinical Trial, Z. Molazem, F. Mohseni, M. Younesi, S. Keshavarzi. 2015.