Spirulina är en mycket näringsrik blågrön alg som innehåller inte mindre än 100 olika näringsämnen. Algen är speciellt rikt på vitaminer, mineraler, aminosyror, klorofyll och omega-3. Alla dessa ämnen är mycket viktiga för våra kroppar och det höga näringsinnehållet har gjort att algen blivit mycket populär som hälsokost.

  • Vad spirulina är
  • Spirulinas hälsoeffekter
  • Hur du använder spirulina

Vad är Spirulina?

Spirulina är en blågrön så kallad mikroalg som lever i söt- och saltvatten. Spirulina tillhör egentligen gruppen cyanobakterier, vilket är en grupp bakterier som levt på jorden sedan urminnes tider. Tack vare det oerhört rika näringsinnehållet kallas spirulinaalgen ibland för ”mirakelalgen”. Spirulinan har mycket mjuka cellväggar, vilket gör att de är lätta för kroppen att bryta ner. Detta gör att vi även kan ta upp näringen på ett enkelt sätt och att vi kan tillgodogöra oss all näring från algen är sannolikt en anledning till att algen blivit så populär som närings- och hälsotillskott.

Spirulinans hälsoeffekter

Spirulina innehåller alltså rikligt med näring och i mikroalgen finns inte mindre än 100 olika näringsämnen. Algen är rik på bland annat protein, vitaminer, mineraler och omega-3-fettsyror. Spirulina klassas som superfood, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på näringsinnehållet. Superfood är nämligen ett samlingsnamn för produkter som innehåller ovanligt höga nivåer av näringsämnen. Spirulina innehåller bland annat vitamin C, E och B12 samt betakaroten som i kroppen fungerar som förstadium till vitamin A. Dessutom innehåller spirulina mineralerna järn och magnesium. Eftersom våra kroppar har lätt för att bryta ner algen är det lätt för oss att ta upp och ta till vara på algens näringsinnehåll.

Algens grönaktiga färg kommer från dess rika innehåll av klorofyll. Klorofyll är nämligen det gröna färgämne som ger växterna sin färg. Klorofyll innehåller även rikligt med antioxidanter som i vår kropp hjälper till att skydda cellerna mot fria radikaler. De fria radikalerna kommer annars att attackera våra celler och förstöra deras cellmembran. Spirulina är med andra ord även en bra källa till antioxidanter.

Användning

Spirulina säljs både som pulver och i kapselform. I pulverform finns det både som enskilt tillskott och som ingrediens i så kallade greens-blandningar tillsammans med exempelvis algen chlorella samt korn- och vetegräs.

Spirulina har en något speciell smak vilket gör att det passar bra att blanda i juicer eller smoothies. Du kan även blanda spirulina med vatten och dricka som en shot. Om du inte gillar smaken kan du droppa i några droppar färsk citronsaft för att neutralisera smaken.