Chlorella är en encellig, grön mikroalg som är mycket rik på nyttiga näringsämnen och klorofyll. Algen innehåller även ingredienser som hjälper till att rena kroppen vilket gjort algen mycket populär i samband med detox.

I denna artikel kan du läsa om följande:

  • Vad chlorella är
  • Chlorellans hälsoeffekter
  • Användningsområden

Vad är chlorella?

Chlorella är en encellig, grön alg som lever i sötvatten i stort sett överallt på jorden. Algens namn kommer från grekiskas chloros som betyder grön och det latinska suffixet ”ella” som betyder liten. Chlorella är med andra ord ett mycket passande namn för denna mikroalg.

Algen förökar sig otroligt snabbt eftersom den bara består av en enda cell. Allt den behöver för att kunna reproducera sig är koldioxid, solljus, vatten och en liten dos mineraler. Idag odlas chlorella ofta i stora dammar där inga kemiska bekämpningsmedel används. När algen skördats torkas den och mals till pulver som sedan säljs som rent chlorellapulver eller i kapslar. Anledningen till att algen mals är att dess cellväggar är omöjliga för vår kropp att bryta ner. Om algerna inte mals kan vi med andra ord inte ta upp näringen från algen.

Chlorellans hälsoeffekter

Chlorella verkar kunna hämma tillväxt av både bakterier och virus i våra kroppar och det har också en förmåga att rensa ut olika gifter ur kroppen. Av denna anledning har chlorellan blivit populär i samband med olika renande kurer och detox. En annan anledning till att chlorella blivit en så uppskattad produkt är algens rika innehåll av klorofyll, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Alla dessa ämnen är viktiga för kroppen, speciellt i samband med reningskurer, men de behövs även för dig som äter vanlig kost.

Chlorella är speciellt rikt på B-vitaminer och vitamin E samt mineralerna järn, magnesium, fosfor och jod. B-vitaminerna behövs bland annat för vår ämnesomsättning medan vitamin E fungerar som antioxidant och hjälper till att skydda våra celler mot fria radikaler. Även klorofyll innehåller mycket antioxidanter. Järn behövs för normal blodbildning och för att syretransporten i blodet ska fungera. Magnesium är viktigt för våra musklers avslappningsförmåga och jod är viktigt för produktionen av sköldkörtelhormoner.

Chlorellan innehåller också hög halt protein samt alla de essentiella aminosyrorna. Man räknar med att ungefär 60 % av algen består av protein, vilket gör den till ett bra tillskott för vegetarianer och veganer som kan ha svårt att få i sig tillräckligt med protein från kosten.

Användning

Chlorella finns både som pulver och som tabletter eller kapslar. Pulvret är mycket enkelt att blanda i smoothies, juicer eller andra hälsodrycker. Du kan också prova att blanda lite pulver med lite vatten och dricka som energigivande shot innan du äter frukost. Ytterligare ett sätt att använda pulvret är att blanda i det i pannkaksmet eller vegetariska biffar.

För dig som inte vill experimentera med pulver finns även tabletter och kapslar som är enkla att använda. De högdoserade kapslarna gör att du kan tillgodogöra dig chlorellans nyttiga egenskaper på ett smidigt sätt.

Tips! Prova att använda chlorella i perioder med uppehåll mellan varje period. Detta gör att du enkelt kan se hur kroppen reagerar på algen.